Back 2 school - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van moniqueen - WaarBenJij.nu Back 2 school - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van moniqueen - WaarBenJij.nu

Back 2 school

Door: Monique

Blijf op de hoogte en volg

12 December 2008 | Thailand, Bangkok

Eigenlijk wel grappig, ben ik na 19 jaar eindelijk klaar met school, ga ik gewoon vrijwillig weer terug! Hoewel, lesgeven in Thailand is natuurlijk wel heel anders dan leren in Nederland...

Maar eerst terug naar maandagavond, want maandagavond zat ik nog in Chaiyaphum. Tegen de avond zijn we (ik, het Australische meisje, Michael, Ae, hun baby, Oom en haar broertje) naar de atletiekbaan gegaan. Die was daar pas nieuw aangelegd en zag er goed uit. Toen we daar aan het wandelen waren stond iedereen ineens stil en moesten wij ook stil blijven staan. Het volkslied van Thailand werd namelijk gespeeld en dan moet je stil zijn en stil blijven staan. Het lied werd een stuk verderop gespeeld en ik hoorde het amper, maar goed toch stil blijven staan natuurlijk. Daarna gingen we naar de avondmarkt, waar ze weer een heleboel eetstalletjes hadden en ook wat andere spullen verkochten. Meteen een cursusje gehad over Thais eten, want Michael is een Amerikaan en spreekt goed Thais, dus dat was wel handig. Gelukkig eten ze niet al te rare dingen hier, zoals katten en honden. Alleen wel ingewanden van dieren, maar dat eten sommige mensen in Nederland ook. Na het eten weer naar een ander marktje gereden waar ze een dessert gingen halen. Ze hadden een soort poffertjes met kokosmelk erin en kruiden, Thaise thee (koude oranje thee, lijkt wel een soort melk met een smaakje) in een boterhamzakje dat je met een rietje moet drinken, en verschillende zoete dingen gemaakt van rijst. 's Avonds kregen we nog een kort lesje Thaise cultuur en taal. Stelde weinig voor, betekende gewoon dat je zelf wat moest lezen en we moesten een beetje de uitspraak oefenen. Het heeft weinig geholpen, want ik ken nog steeds maar een paar woorden Thais die ik waarschijnlijk ook nog fout uitspreek :-p

De volgende dag werd ik lekker op tijd gewekt door de haan, zo rond een uur of 5. En hij vond het leuk om tegen me te praten denk ik, want hij bleef maar doorgaan...:-s Om 9.00 uur werd ik afgezet op het busstation en Michael vertelde de buschauffeur waar ik er uit moest. Dat bleek gewoon het eindstation te zijn dus dat was vrij makkelijk. Om 10.30 uur stond ik dan in Buayai (dat betekent grote Lotus). Ik zag niemand die me op kwam halen, maar de mensen om me heen wilden me allemaal helpen en vroegen waar ik heen ging. Na een tijdje toch maar gebeld en toen kwam de lerares (Engels) eraan. Samen met haar man (leraar Boeddhisme). Ik dacht we gaan meteen naar hun huis, maar na de lunch reden we naar de school in Bualai (betekent vele Lotussen). De school heet heel origineel Bualai School. Ik moest daarna meteen met haar mee, ik dacht om te kijken hoe ze ongeveer lesgeven. Maar ik mocht gelijk over mezelf beginnen en een hele lesgeven!! Dat had ik echt niet verwacht, dus ik had ook niets voorbereid ofzo. En tijdens de tweede les liep de lerares ook nog gewoon weg, stond ik daar alleen. Ik heb ze maar wat over Nederland verteld. Rond 17.30 uur gingen we eindelijk naar hun huis. Hun dochter van 15 die op dezelfde school zit reed mee. Ik heb een eigen kamer, met een bed, verder staat er niets in. Dat is meer dan de kamer van de dochter, want die slaapt op de grond. Het is echt een groot huis! Ze hebben wel alleen maar een begane grond, want een extra verdieping schijnt voor hun nogal duur te zijn. Er zijn 2 badkamers en, thank god, ze hebben een normale wc die ook doorspoelt en wc papier! De meesten hier hebben een soort franse wc (net boven de grond) en ze spoelen door door bakjes water in de wc te gooien. Ze maken zichzelf schoon door met water te spuiten en gebruiken vaak geen wc papier. Maar dat heeft mijn gastgezin dus wel! Bijna alle Thaise mensen wassen zichzelf door bakjes koud water over zich heen te gooien. Mijn gastgezin heeft ook een kleine douchekop, volgens mij speciaal voor de vrijwilligers (ik ben de 10e vrijwilliger die ze in huis hebben en de 3e Nederlander). Nooit gedacht dat ik nog zo blij zou zijn met een douche en een wc ;-) 's Avonds gingen we eten (ze houden hier van pittig eten en wat zij redelijk pittig vinden is voor mij heel pittig en wat zij niet pittig vinden vind ik al redelijk pittig). Daarna heb ik wat foto's laten zien en vooral de caravan vonden ze erg apart en grappig om te zien.

De volgende dag was een feestdag dus ik hoefde niet naar school. Niet dat er verder iets speciaals te doen was, maar ja dan hebben ze toch een reden om vrij te zijn. Heb de 'tuin' bekeken en die is ook supergroot! Ze hebben hele rijstvelden tot hun bezit, gewoon naast hun huis. En verder lopen er wat koeien/buffels rond en verbouwen ze fruit (veel fruit wat ik niet eens ken en bananen en sinaasappels). Ze hebben ook 2 honden, maar die mogen niet binnenkomen. 's Middags moest ik laten zien wat we in Nederland eten, dus ze hadden aardappels gekocht. Ik had aardappels gekookt met bonen (ze hebben daar hele lange bonen (ik denk kouseband)) die heb ik in stukjes gebroken, en kleine plakjes varkensvlees. De aardappels smaakten wat zoeter dan in Nederland. In Thailand wordt de aardappel overigens gebruikt als een soort snoepje/zoetigheid, ze doen er dan suiker overheen en kokosmelk en andere dingen. De dochter vond de aardappels wel lekker volgens mij. Maar 's avonds kreeg ik dus weer aardappels, ze dachten dat ik het Thaise eten niet lekker vond en dat het te pittig is. Wel aardig bedoeld natuurlijk, maar ik ben in het buitenland dus ik hoef echt niet precies hetzelfde te eten als in Nederland!

Donderdagochtend was dan mijn eerste officiele schooldag. Voordat de lessen beginnen is er altijd een flagceremony, dan hijsen ze de vlag omhoog en worden boeddha en de koning geeerd en vertelt een leraar iets. Ik werd die dag ook voorgesteld aan de school. De directeur van de school overhandigde mij een (nep)bloemetje om mij welkom te heten op de school. Daarna moest ik me voorstellen aan 500 scholieren. Die dag heb ik 4 lessen gegeven aan 3 verschillende klassen. Het niveau engels verschilt sterk per klas. Sommige scholieren zitten 6 jaar op de school (3 jaar is verplicht, 6 jaar als je universiteit wilt) en per schooljaar zijn de studenten in verschillende niveause ingedeeld. Over het algemeen zijn de oudere kinderen beter in engels en is niveau 1 beter dan niveau 3. Ik heb maar over Nederland verteld, dus dat het klein landje is (toen ze het op de kaart zagen begonnen ze te lachen) in Europa ligt en dat we veel koeien, molens en water hebben en kaas en aardappels eten. En niet te vergeten de klompen natuurlijk, die vonden ze erg grappig om te zien! Verder is er veel verschil in de scholieren, sommigen zijn heel verlegen en anderen niet bepaald. 1 les heb ik bijvoorbeeld maar anders gedaan, omdat de leerlingen juist heel nieuwsgierig waren en meteen vragen gingen stellen. Met hun heb ik een quiz gedaan over mezelf. Zij moesten hun vraag aan mij in het engels op het bord schrijven en ik gaf ze 4 mogelijke antwoorden. Was erg grappig! Zo stelden ze bijvoorbeeld de vraag: Do you have a boyfriend? (Dat wilden ze erg graag weten, naast mijn leeftijd). Dus ik schreef op in het engels: a. Ik ben getrouwd b. Ja, slechts 1. c. Nee. d. Ik heb heel veel vriendjes. En bijna iedereen zij d. Haha! Heel veel kindjes vinden mij knap en het moest dan dus ook zeker zo zijn dat ik heel veel vriendjes had, haha! Ze vinden mijn lichte huid geweldig en mijn neus vonden ze mooi. En wij maar moeite doen om bruin te worden ;-) Deze klas vond ik tot nu toe het leukste, omdat ze niet zo verlegen zijn als de rest en wat beter Engels kunnen. Bij een andere klas heb ik een quiz over Nederland gedaan, want die waren zo verlegen dat die echt niet op het bord gingen schrijven en ze hadden geen vragen voor mij.

Het is trouwens de bedoeling dat ik andere leraren help met lesgeven en ik hoef het niet alleen te doen. Maar tijdens deze lessen liepen de leraren gewoon weg en stond ik daar alleen! De les ging verder wel oke, maar vond het wel een beetje vreemd. Vandaag bleef de lerares er trouwens wel bij, maar dat moest ook wel want het Engels van deze klassen was zooo slecht. Ow wat ik nog niet verteld heb, als je de klas binnenkomt moeten alle scholieren opstaan. En dan zeggen ze: 'Goodmorning/afternoon teacher!' En dan moet ik zeggen: 'Goodmorning. How are you?' Klas: 'I'am fine, thank you. And you?' Ik: 'I am also fine, thanks. You can sit down.' Nou dat kende deze klas dus, maar veel meer niet. Heb weer over Nederland verteld, maar ik vond het echt geen Engelse les, want ik was meer aan de lerares aan het vertellen en die vertelde het in het Thais aan de kinderen. Maar goed het is hier volgens mij belangrijker dat ze een leuke les gehad hebben dan dat ze er veel van leren. Dat laatste is mooi meegenomen en ze geloven hier dat je het meeste leert als de les leuk is. Soms lopen kindjes door de klas heen of gaan kletsen of tekenen. Een meisje had trouwens een tekening van mij gemaakt, die gaf ze later ook aan mij. Was nog best goed gelukt :-) Heb ook nog een liedje gezongen met een klas, dat vonden ze wel leuk. Heb dit opgenomen met mijn camera en ze vonden het nog leuker om dat terug te zien. Na de les moeten alle kinderen weer opstaan en zeggen ze: 'Thank you teacher!'

Waarschijnlijk heb ik nog veeel meer te vertellen, maar voor nu vind ik dit wel genoeg. Ik zal proberen om dalijk nog een apart bericht te schrijven over de Thaise cultuur, als je het leuk vindt daar wat meer over te weten kan je dat lezen.

Straks na school rijden we naar Korat, waar mijn gastgezin een 2e huis heeft (volgens mij zijn het best rijke mensen, al zeggen ze zelf dat ze gemiddeld zijn). Daar woont ook de familie van de man in de buurt. Ben benieuwd of daar iets te doen is.

Zonnige groetjes van mij!

• 12 December 2008 - 10:24

Sander:

Hé Monique,

Klink heel avontuurlijk, jou verblijf in Thailand! Meteen al voor de klas geworpen! Zo te horen zijn het hele beleefde en serieuze leerlingen, is dat ook zo?

Veel succes!

• 12 December 2008 - 13:33

Van Els Uit Boxtel:

Hoi Monique,

Zojuist je hele verhaal gelezen. Nu al prachtig wat je zoal beleeft. Leuk om les te geven lijkt mij en ... het gaat je ook nog goed af zoals ik begrijp. Vind je dat zelf ook. Monique veel plezier en geniet... ik volg je vanaf hier.

• 12 December 2008 - 16:58

Remco:

Hey Monique!

Klinkt goed! Zo te lezen heb je snel contact gemaakt met de mensen daar. Wel fijn!

Juffrouw Monique dus...:-) Wel de ideale manier om direct met de Thaise cultuur in aanraking te komen. De verschillen tussen Nederland en Thailand zullen wel groot zijn. Ben daarom ook zeker wel benieuwd naar je verhaal over de Thaise cultuur.

Zo te lezen heb je je roeping gemist. Je doet het volgens mij super goed als juffrouw...;-)

Succes verder nog met je nieuwe bijbaantje en het opsnuiven van de Thaise cultuur.

Blijf ons op de hoogte houden!

• 12 December 2008 - 17:51

Esther:

Juffrouw Monique, wie had dat nou gedacht? :)
    Maar het klinkt alsof je dat goed afgaat, dus mooi om te horen! En fijn dat je een normale wc en douchekop hebt ;)
    Veel plezier nog daar!

• 12 December 2008 - 23:04

Anny:

Well, teacher Moniqueen, you write beautiful stories! Je hebt nog een roeping gemist: verhalenverteller maar dat komt nu helemaal goed. Je beschrijft prachtig wat je allemaal meemaakt en ik vind het heel leuk om al je belevenissen te lezen. Ben benieuwd naar het vervolg.
    En nog gefeliciteerd met de verjaardag van je broer. We zijn net terug en het is hier nu middernacht. Jij wordt zo langzamerhand weer wakker gekraaid, tenminste...als ze daar in Bualai ook zo'n leuke haan hebben....

• 13 December 2008 - 16:00

Corne:

Moniqueske! Klinkt goed joh! Gaaf dat lesgeven, ga zo door zou ik zeggen, want je doet 't leuk. Straks spreken ze daar allemaal vloeiend Engels hehe. Veel plezier en tot mails.

X

• 15 December 2008 - 21:41

Ria:

Heerlijk Monique, om zo'n uitgebreid verslag van je te lezen ! Je schrijft leuk en het geeft een goed beeld van wat je meemaakt. Een stukje Thailand komt tot leven in dit winterse Nederland.
    Hier was het vandaag mistig en donker weer. We hebben de kerstboom gezet; dat geeft wat licht.

Ik ben benieuwd naar je vervolg verhalen.

veel liefs

• 05 Januari 2009 - 15:51

Ruben Koekoek:

Ik heb op dezelfde school lesgegeven. Hoe heten je gastouders. Zou je alle engelse leraren en ook Nok de hartelijke groeten van me willen doen.

veel plezier,

Ruben